Corona-proof finale van De Uitvinderswedstrijd 2020

Tijdens de finale van De Uitvinderswedstrijd 2020 in De Ontdekfabriek zijn drie jonge uitvinders tot winnaar gekozen.

De Uitvinderswedstrijd daagt leerlingen op basisscholen uit om uitvindingen online in te zenden op een speciale website waar ze ook stemmen kunnen werven voor hun ideeën.

De kinderen die de beste uitvindingen presenteren worden uitgenodigd voor de finale in De Ontdekfabriek. Voorgaande jaren waren er zo’n 250 kinderen als publiek aanwezig wanneer de jonge uitvinders op het podium hun uitvindingen presenteerden aan de jury. Door Corona was dat dit jaar ietsje anders: in De Ontdekfabriek waren 30 personen aanwezig, keurig op anderhalve meter afstand van elkaar. Alle Uitvinders mochten wel ‘gewoon’ op het podium presenteren. Maar het publiek (vooral hun schoolgenoten) konden ze via een grote projectie zien. Via een live verbinding konden hun fans vanuit hun eigen klaslokalen nog steeds -compleet met spandoeken – uitbundig meejuichen!

Drie winnaars

Hoewel alle uitvinders eigenlijk een prijs verdienden verkoos de jury er drie die met een prijs naar huis mochten. De negenjarige Sophia uit Bavel was met haar ‘Mevrouwtje Eierdoos’ de beste uitvinder van West-Brabant en won daarmee de speciale editie voor die regio. Het bedrijf Skool sponsorde de prijzen. De prijs voor de meest originele uitvinding ging naar Willemijn Heijman, van Basisschool Floralaan. Zij bedacht een ‘Gitaarblusser’ voor verliefde brandweermensen. Met de gitaar kun je een serenade brengen voor je geliefde, maar tegelijkertijd komt er water uit de hals om elk brandje te blussen. Zeker weten dat de liefde met haar uitvinding alleen maar aanwakkert! Dat vond ook de jury een goed idee. Uit handen van jurylid Nicol van Hoof, eigenaar van Van Hoof Groep, met meerdere metaalbedrijven, ontving Willemijn haar prijs.

Anti-regen stoplicht
Teun, uit groep 6 van Basisschool Boschakker uit Eindhoven, won de prijs voor de beste uitvinding met zijn ‘Anti-regen stoplicht’. Jurylid Stijn Steenbakkers – tevens wethouder van Gemeente Eindhoven – beloofde Teun dat zijn idee om bij regen de verkeerslichten voor fietsers eerder op groen te laten springen serieus te laten bekijken. Dat Teun het stoplicht al echt gebouwd had, compleet met regensensor, was ook een reden dat hij als winnaar uit de bus kwam.

Al met al was het een bijzondere Uitvindersfinale in De Ontdekfabriek: met – zoals elk jaar – bijzondere uitvinders, maar nu ook als bijzonder corona-proof evenement zeer geslaagd!

 • Corona-proof finale van De Uitvinderswedstrijd 2020 gastlessen

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er gastlessen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.


 • Corona-proof finale van De Uitvinderswedstrijd 2020 teamtraining

  Om je te ondersteunen bij dit project zijn er teamtrainingen beschikbaar. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Excursies

  Beleef de speelfilm en extra gave workshops in de Ontdekfabriek en de Uitvindfabriek. Vul je gegevens in en hier komen we spoedig op terug. Je telefoonnummer is niet verplicht. Het is wel fijner om je persoonlijk te woord te staan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, gif, png, Max. bestandsgrootte: 10 MB.
  Je kunt jpg's en png's uploaden. Gebruik een liggende foto (Verhouding 16:9 is het mooist) en gebruik geen spaties in de bestandsnaam.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.